1-555-645-324 Monday - Sunday 10:00 - 22:00
Ciastka bez glutenu

Ciastka bez glutenu

Osoby na diecie bezglutenowej, często odmawiają sobie różnych słodkości, gdyż większość z nich zawiera mąkę pszenną będącą źródłem glutenu. Niepotrzebnie to robią, bo coraz częściej w sprzedaży można znaleźć ciasta i ciasteczka bez glutenu.

Z czego się robi ciasteczka bezglutenowe?

ciastka bezglutenoweOsoby chore na celiakię, lub mające nietolerancję glutenu, muszą się trzymać ścisłej diety, polegającej na eliminowaniu z jadłospisu wszelkich produktów zawierających gluten. Nie jest to proste zadanie, bo często zawierają go produkty, które na pierwszy rzut oka nie powinny go mieć. Ochotę na coś słodkiego, mogą zaspokoić ciastka bezglutenowe, które stały się prawdziwym hitem w ostatnim czasie. Spożywają je także zdrowe osoby, które dbają o swoje zdrowie, ponieważ mąki bezglutenowe, z których są wypiekane ciastka, są znacznie zdrowsze niż klasyczna pszenna. Ciastka są wykonywane z mąki kukurydzianej, gryczanej, jaglanej, kokosowej, czy migdałowej. Ciasta i ciasteczka bezglutenowe są najczęściej bardziej kruche i delikatne, ponieważ ciasto z jakiego się je formuje, nie jest zbyt elastyczne. Jednak nie przeszkadza to wielu konsumentom, którzy zajadają się ciasteczkami przy każdej okazji. Przy wyrobie ciastek można się dowolnie bawić i łączyć różne gatunki mąk bezglutenowych, aby uzyskać wyjątkowy smak i aromat. Jest to możliwe dzięki temu, że mąki tego rodzaju mają lekko wyczuwalny smak i zapach, który nadaje wspaniały aromat wypiekom. Ciastka można kupić na wagę, lub pakowane w szczelnie zamkniętych opakowaniach.

W obecnych czasach nawet cukrzycy nie muszą rezygnować z jedzenia ciastek, ponieważ dostępne na rynku wyroby nie zawierają cukru. Podobnie jest z osobami chorymi na celiakię, które mogą jeść niemalże wszystko, pod warunkiem, że mąka pszenna zostanie zastąpiona bezglutenową.

Close Menu