Wykorzystanie ziemianki przez ogrodników

Ziemianki znane są od tysiącleci i wciąż pełnią taką samą funkcję jak kiedyś. Służą do przechowywania żywności w stabilnych warunkach przez cały rok, a w razie jakiegoś zagrożenia mogą stanowić niewielki, ale za to bardzo solidny schron. Są nieodłącznym elementem życia wielu preppersów oraz ogrodników.

Co można przechować w ziemiance?

ziemianka ogrodowaW ziemiance ogrodowej właściwie przez cały rok panuje stała temperatura, dlatego jest ona doskonałym miejscem do przechowywania owoców, warzyw, sadzonek, czy też przetworów z warzyw i owoców, a nawet wina, które bardzo nie lubi wahań temperatury. Z powodzeniem można w niej przechowywać przez wiele miesięcy ziemniaki, marchew, kiszonki takie jak ogórki czy kapusta, oraz różne owoce, choć różne odmiany przechowują się przez różny czas. Bardzo ważne z punktu widzenia ogrodników jest przechowywanie w ziemiance bulw, cebulek i kłączy czy też sadzeniaków. Około ośmiu stopni to bardzo dobre warunki dla roślin, które mogą spokojnie czekać na wysadzenie do gruntu. Jeśli mają być w niej przechowywane rośliny, to nasza ziemianka ogrodowa powinna zostać zdezynfekowana, aby uchronić je przed grzybami i pleśnią, które mogłyby zniszczyć wszystkie starannie przechowywane rośliny. Należy pamiętać, że w ziemiance nie można przechowywać razem bylin czy cebulek z warzywami i owocami, gdyż te pierwszy wydzielają szkodliwy etylen. Należy albo podzielić ziemiankę na części, z osobną wentylacją, albo też korzystać z dwóch ziemianek.

Odpowiednio zabezpieczona przed wahaniami temperatury czy wilgotności powietrza ziemianka jest doskonałym uzupełnieniem każdego ogródka. Sprawdzi się dobrze przy przechowywaniu żywności różnego typu i nic nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować ją też do roli małego, ale wygodnego schronu.